Spoločnosti znížili svoju orientáciu na znižovanie nákladov

24.07.2012 Bratislava

Bratislava 24. júla (TASR) - Spoločnosti v Čechách a na Slovensku sa prestávajú orientovať na projekty, ktoré sú zamerané na znižovanie nákladov. Tvrdí to pravidelný prieskum riadenia interných projektov, ktorý počas obdobia od marca do júna 2012 uskutočnila spoločnosť Ernst & Young medzi 63 spoločnosťami. "V porovnaní s minulým rokom klesol počet projektov primárne zameraných na znižovanie nákladov viac než o polovicu," informoval manažér Ernst & Young Vladimír Kaštier.

Najčastejšie realizovanými projektmi v oboch krajinách boli vlani podľa prieskumu projekty modernizácie IT, ktorých podiel dosiahol 74 %. Nasledujú projekty zamerané na reštrukturalizáciu procesov a reorganizáciu (55 %), vývoj a uvedenie nového produktu (52 %), alebo znižovanie nákladov (21 %). "Narástol počet projektov zameraných na vývoj a uvedenie nového produktu," skonštatoval Kaštier.

Oproti minulým rokom poklesol vplyv zmien ekonomického a makroekonomického prostredia na úspešnosť projektov. Firmy začínajú postupne vnímať ekonomické prostredie ako stabilnejšie. Pokračujú však v optimalizácii procesov a dokážu na potrebné zmeny v projektoch lepšie reagovať, pretože sa z krízových rokov poučili.

Počet projektových manažérov zostáva v porovnaní s predchádzajúcim rokom takmer nezmenený. Rastie však tlak na efektivitu, čo zvyšuje zaťaženie riadiacich pracovníkov. Typický projektový manažér dnes riadi podľa prieskumu súčasne 2 až 3 projekty. "Všeobecne vládne medzi respondentmi spokojnosť s kvalifikáciou projektových manažérov," uviedla spoločnosť.
 

Vyberte región